Pro někoho je Prosecco je fenomén, pro jiného nafouklá bublina z mýdlových bublin. Každopádně je symbolem italské vinné kultury a geniálního marketingu. 
 
Nechybí mu svěžest, lehkost a přátelský charakter. Je pro momenty kdy nehledáš složitost vína, ale chceš se věnovat zábavě.
 
Bublinky u nás populárního italského šumivého vína se vyrábí metodou Charmat, což znamená, že druhotná fermentace probíhá ve velkých nerezových tancích pod tlakem, kde bublinky jsou nasyceny oxidem uhličitým. Tato šumivost je rychlejší a ekonomicky efektivnější metoda než tradiční Champagne. Proto říkáme Proseccu s nadsázkou šumák s cukrem. Víte, že Prosecco běžně dostupné v supermarketu může dosahovat až 50g/l zbytkového cukru?
 
OVŠEM NENÍ Prosecco jako Prosecco!!
 
Úplně jiná liga je Prosecco Superiore, v nejvyšší DOCG kvalitě z oblasti mezi městy Conegliano a Valdobbiadene.
Odrůdou kvalitního italského Prosecca je Glera. A jen tady musí víno obsahovat 75% této charakteristické odrůdy, stejně jako předpisy stanovují podrobný postup výroby i rozdělení do kategorií dle zbytkového cukru. Extra Brut je nejsušší, s  obsahem cukru do 10g/l. 
Ovšem, tady už se ztrácí efekt dostupnosti Prosecca. Ocitli jsme se v cenové hladině od 400Kč nahoru.
 
Jedodušší je pít CAVU. Tam se nespletete! Svěží bublinky katalánské Cavy vznikají v každé láhvi přírodní metodou dvojího kvašení, bez přidaného cukru. Proto je rozhodně vhodná i jako víno na hubnutí a ráno po něm nebolí hlava!
 
Amores Vinos, Labotellky

Zavřít
Košík (0)

Žádné produkty v košíku. Žádné produkty v košíku.